Med tanke på att den första elbilen konstruerades redan på 1800-talet kan man tycka att utvecklingen har gått långsamt. Kanske krävdes ett klimathot för att motivera en vidareutveckling av biltekniken. Att konstruera en miljövänlig bil har visat sig vara ett gediget projekt som kräver stor expertis och viljestyrka. Det krävdes Tesla.

Tesla står för innovation, säkerhet och hållbar energi. De har valt att gå i täten för världens övergång från fossila bränslen och gör det genom att skapa bilmodeller av högsta klass. Du ska alltså inte behöva ge avkall på vare sig prestanda eller komfort för att kunna köra miljövänligt.

Företagets historia

Företaget Tesla har drivits med målbilden att visa för världen att det går att skapa en miljövänlig bil i världsklass. Ända sedan starten 2003 har ingenjörerna bakom företaget lagt stor fokus på att konstruera en helt ny typ av bil genom att laborera med varje detalj i mekaniken, exteriören och interiören.

Teslas framgång beror till stor del på fokuset på både detaljer och helhetskoncept. De insåg redan tidigt att de måste kunna erbjuda kunderna ett icke-fossilt elförsörjningssystem för att göra bilarna miljövänliga på riktigt. Idag erbjuder därför företaget en komplett solenergi-lösning med batteripaket och solpaneler för att säkerställa hållbarheten genom hela kedjan.

Olika bilmodeller

Den första modellen som kom ut på marknaden heter Model S och rymde en hel del innovation. Batteriet är till exempel placerat i botten av bilen, under sätena, för att skapa en låg tyngdpunkt vilket ger säkrare väghållning. Fyrhjulsdrift är standard eftersom bilen drivs av två motorer, en fram och en bak.

Teslas Model X är en SUV som gör 0-100 km på 2,9 sekunder och dessutom har plats för sju vuxna. Modellen har en hög säkerhetsklassning och fyrhjulsdrift är standard. Model 3 är också byggd med säkerheten som drivkraft. Kolfiberspoilern ger förbättrad aerodynamik och tillval som fyrhjulsdrift och sänkt fjädring ger bilen suverän väghållning.

Världens snabbaste bil

Ja, världens snabbaste bil är faktiskt en elbil. Närmare bestämt Teslas Roadster, år 2020, som är det senaste tillskottet i bilparken. Roadster är en fyrsitsig sportbil med en topphastighet på över 400 km/h. Med en acceleration 0-100 km/h på häpnadsväckande 2,1 sekunder är det nu världens snabbaste bil.

Bilens batteri har en räckvidd på över 1 000 kilometer och mycket noggrant arbete har lagts på att rita en bil med följsamma linjer och minsta motstånd för högsta möjliga aerodynamiska effektivitet. Och trots det är modellen en cabriolet. Det släta glastaket plockas lätt av inför en tur i solen.

Energiförsörjningen

Tesla har tänkt ett steg längre i sin önskan att göra bilkörning hållbart. För att ladda bilen krävs naturligtvis en energikälla och den bör innehålla förnybar energi. För att säkerställa att kunderna väljer rätt typ av el har företaget utvecklat ett solenergisystem med tillhörande batteripaket som kan användas för att ladda upp elbilarna.

Med företagets känsla för konst och design har ingenjörerna tagit fram solceller som inte bara fyller syftet att skapa hållbar el utan också är estetiskt tilltalande på hustaken. Teslas solpaneler är utformade som vanliga takpannor i olika varianter och är i princip osynliga för blotta ögat. Batteripaketet, det så kallade Powerwall, monteras mot husväggen.

Och vad kostar det?

  • Model S från 936,900 kr
  • Model 3 från 549,900 kr
  • Model X från 1 029 900 kr
  • Model Y från 634,000 kr
  • Roadster har en reservationskostnad på dryga 2 miljoner

Utöver själva bilen tillkommer kostnader för solenergipaketet. Inköp och installation av Powerwall uppgår till över 100,000 kr och då är inte själva solpanelerna inräknade. Slutsatsen är att ja – miljötänk och bilar går ihop. Däremot kan vi ställa oss frågan om miljötänk och hushållsekonomi går ihop. Än dröjer det innan Tesla blir tillgängligt för alla.

Categories:Uncategorized
Published on :Posted on

Post your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *