Det där med att köpa ny bil kan vara förvirrande i sig. Trots allt finns det mycket att välja bland på marknaden och du måste ta ställning till en rad olika aspekter innan du slår till. Vilken bilstorlek behöver du, vilken utrustningsnivå ska den ha – och ska den drivas av bränsle eller el?

Bilköparen idag är mer miljömedveten än tidigare. Det här gör att miljövänligare fordonsalternativ ofta övervägs när det handlar om att byta bil. I takt med förståelse för miljöaspekterna blir konventionellt bränsle allt dyrare, något som i sin tur blir till en motivation att skaffa en bil som helt eller delvis drivs av el.

Hybrid eller helt och hållet eldrift?

Som köpare har du möjlighet att antingen skaffa ett fordon som helt går på el, alternativt en variant som både klarar eldrift och bränsle (bensin eller diesel). Det sistnämnda alternativet kallas hybrid och erbjuder både en bränslemotor och en elmotor. Här finns med andra ord möjligheten att vara flexibel.

Den som ofta kör kortare sträckor klarar sig utmärkt på eldrift, medan den som gör längre resor sannolikt får alternera mellan el och bensin/diesel. Den här aspekten är väl värd att tänka på när du är spekulant på bil. Hur ser ditt körmönster ut? Hur funkar räckvidden med batteri mot dina behov?

Stora besparingar

Något att tänka på är att stora besparingar kan göras jämfört med en “vanlig” bränsledriven bil. Bränslet är idag dyrt och med eldrift kan du spara mycket pengar, även i de fall där du tvingas komplettera med bränsledrift. Sammantaget får du en behagligt låg driftskostnad som verkligen gör skillnad.

Besparingar kan också göras på bilskatten, där ägare av bilar med någon form av eldrift belönas i och med det nya Bonus/Malus-systemet. Här har du till och med möjlighet att få pengar tillbaka från staten om du gör rätt val, så det är också väl värt att överväga.

Ansvar för framtiden

En stor och viktig aspekt bakom valet av bil är annars den som har med vår miljö att göra. Självklart känns det bra att välja en bil som är hållbar i ett miljöperspektiv; det vill säga att kunna bidra till en bättre värld för alla – både nu och i framtiden.

Det är precis av den anledningen som alla ledande biltillverkare satsar extra mycket på att utveckla både hybrid- och elbilar. Den tillverkare som inte kan erbjuda ett miljövänligt alternativ riskerar att förlora en mycket viktig konkurrensfördel i en bransch som redan är ganska tuff. Här är du som köpare också med och påverkar.

Driftsäkerheten då?

Ny teknik kan innebära en viss oro hos somliga köpare. Hur kommer den att fungera jämfört med din gamla bil, både på kort och lång sikt? Här finns det dock ingenting att frukta; driftsäkerheten hos ett fordon som har elmotor är inte sämre än för en variant med bensin- eller dieselmotor.

Snarare är det så att du kommer få njuta av en bil som går mycket tystare i motorn än den gamla bensin/diesel-bilen, något som förstås ökar komforten och det totala intrycket av ditt nya fordon. Är det här din första bil med eldrift kommer du garanterat att bli glatt överraskad.

Att tänka på vid köp av miljöbil

  • Pengar att tjäna på lägre bränslekostnad och bilskatt
  • Du bidrar till en bättre miljö

Som vi beskrivit ovan finns det en rad anledningar att tänka på miljön när det är dags att skaffa en ny bil. Känslan av att kunna bidra till en bättre miljö, både nu och i framtiden, är förstås en viktig aspekt – samt förstås att du sparar en hel del på bränsle och bilskatt.

Categories:Uncategorized
Published on :Posted on

Post your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *