Dagens bilspekulanter har en ganska tuff uppgift att välja bland den djungel av bilar som finns på marknaden. En trend är dock att bilar som drivs av bensin och diesel väljs bort i en allt större utsträckning. Detta till förmån för fordon som i någon form drivs av el.

Är det eldrift som står på önskelistan har du två huvudsakliga alternativ; antingen att köpa en helt eldriven bil eller en variant som drivs av både el och konventionellt bränsle. Det här innebär att du har har en “backup” i det fall att eldriften inte riktigt skulle räcka till.

Bra för pendlaren

En hybridbil går som standard på eldrift, men övergår till bränsle när batteriet som sköter eldriften börjar bli urladdat. Som förare har man då möjligheten att antingen köra vidare på diesel/bensin (beroende på motor) eller att stanna ett tag och låta batteriet ladda. För många är hybridbilen en utmärkt pendlarbil beroende på avstånd.

Den tid det tar att ladda batteriet varierar beroende på vad det är för bil, samt hur pass urladdat batteriet är vid laddningstillfället. Dock kan det handla om endast en halvtimme vid snabbladdning, vilket innebär att du kan hinna ladda bilen när du stannar för lunch längs vägen.

Ekonomiska förmåner

Det har tagit ett tag för hybridbilarna att bli populära. En anledning är att de från början varit ganska dyra jämfört med andra bilar, men allteftersom tiden gått har de blivit mer konkurrenskraftiga. Med tanke på den stora besparing som görs på bränsle blir kalkylen mer än hållbar för de flesta.

Något som också är mycket förmånligt på fordon som antingen helt eller delvis erbjuder eldrift är den bonus som hanteras av staten. I och med det nya Bonus/Malus-systemet för fordonsskatt har det blivit extra förmånligt att skaffa en hybridbil jämfört med tidigare, förstås beroende på vilken modell som väljs.

Stort utbud

Hybridbilar blir en allt vanligare syn på våra vägar. De olika biltillverkarna satsar mycket på den här typen av fordon, dels förstås för att visa ett ansvar för miljön och dels för att kunna hänga med i konkurrensen. Det här innebär att det för konsumenten finns en rad olika modeller att välja bland.

I stort sett oavsett bilmärke finns det alltid någon hybridbil i sortimentet. Du behöver alltså inte leta särskilt länge för att hitta en hybrid som passar; problemet kan istället vara att avgöra vilken bil som passar dig allra bäst. Som vanligt är det viktigt att ta en rejäl provtur och jämföra olika modeller.

Ett steg in i framtiden

Som bilägare kan du se ägandet av en hybridbil som ett steg i rätt riktning. Tills dess att de bilar som helt drivs av el blir tillräckligt bra avseende räckvidd (det vill säga som motsvarar dina behov), erbjuder hybridbilen ändå eldrift till viss del och är därmed ett bättre alternativ till en bensin/diesel-bil.

Det saknas inte heller laddplatser för de eldrivna bilarna. Laddstolpar installeras på alltfler platser för att underlätta bilägandet. Dessa hittas vid parkeringsområden i städerna, samt utmed vägarna vid restauranger, bensinmackar och liknande. Dessutom laddar du förstås enkelt hemma med din egen hushållsel. El är förvisso inte gratis, men bränsle är mycket dyrare.

Fördelar med en hybridbil

  • Möjligheten att använda antingen eldrift eller bensin/diesel
  • Potentiellt stora besparingar
  • Statens bonussystem

Sammanfattningsvis är hybridbilen verkligen ett steg i rätt riktning vad gäller både ägandekostnader och miljömässigt. Eldriften gör att du tar dig relativt långa sträckor för en liten peng och du har alltid bränsledriften som en “backup” när batteriet är urladdat. Att både göra en insats för miljön och spara pengar är en trevlig kombination!

Categories:Uncategorized
Published on :Posted on

Post your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *